Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

5 savjeta za „mlađe“ oči

Foto: pexels

Mnogo je faktora koji nas tjeraju da se osjećamo starijima… Penzija, mnogo poslovnih putovanja, borba za životnu stabilnost, unučići, itd. Ipak, malo ko želi da izgleda starije.

Prvo mjesto sa kojeg mogu da se „vide“ naše godine jeste upravo koža oko očiju. Međutim, postoje dobre navike koje nam mogu pomoći u tome da ponovo izgledamo mlađe.

Redovno spavajte

Dok spavamo, naše tijelo obnavlja i osvježava naše ćelije. Bez ovog noćnog „obnavljanja“ koža oko očiju se tanji. Zbog toga će sve promjene na licu izazvane stresom, kao što su „kesice“ ispod oka, ili tamni podočnjaci, biti mnogo vidljiviji.

Zaštitite svoje oči od Sunca

Uvijek se trudite da zaštitite kožu oko očiju kremom protiv UV zračenja ili sunčanim naočalama. Čak kada napolju i nije mnogo toplo, UV zraci mogu da dovedu do dugotrajnih oštećenja. Osim toga, sunčane naočale će vas zaštititi od pretjeranog škiljenja na jakom svjetlu.

Razmazite“ svoje oči

Nekoliko puta sedmično stavljajte na svoje oči hladne obloge kako biste smanjili otečenost i tamne podočnjake. Hladne komprese zapravo usporavaju protok krvi, što umnogome utiče na smanjenje oticanja. Možete koristiti i kriške krastavca, pa čak i ohlađene kašike.

Hranite se zdravo

  • Hrana bogata vitaminom C, kao što su jagode, narandže, te zeleno povrće, štite vašu kožu od nastanka bora i sušenja, kao i od nastanka katarakte i makularne degeneracije.
  • Antioksidansi, kao oni koji mogu da se nađu u zelenom čaju i borovnicama, su važni faktori u borbi protiv starenja i upalnih procesa.
  • Omega-3 masne kiseline, kojih ima mnogo u mesu ribe, orašastim plodovima i sjemenkama lana, pomažu i koži i očima tako što regulišu količinu tečnosti u organizmu.

Promijenite izgled svojih naočala

Stari okviri za naočale, ali i stara i oštećena stakla, mogu doprinijeti lošem izgledu vašeg lica. Uvijek se potrudite, koliko god da ste u mogućnosti, da imate nove naočale na svom licu. Čak i one sa modnim detaljima mogu učiniti mnogo za mladalački izgled.

Ocijene post
doktor medicine, specijalista oftamologije at Klinika Svjetlost, Banja Luka | Website | + posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content