6 nevjerovatnih činjenica o očima

6 nevjerovatnih činjenica o očima
Foto: unsplash

Često naš vid uzimamo „zdravo za gotovo.“ Ne razmišljamo o njemu skoro nikada, a ipak naš vid i naše oko su najnevjerovatnije čulo koje imamo!

Ovo je šest nevjerovatnih činjenica o vidu i očima

  1. Djeca se rađaju bez osjećaja za boje. Njihov osjećaj za boje se postepeno javlja sve do 5 mjeseci života, kada najveći broj beba ima potpuni osjećaj boja.
  2. Dužica našeg oka ima preko 256 jedinstvenih karakteristika. Ova karakteristika dužice (irisa) može da se uporedi sa otiscima prstiju. Ipak, otisak prsta ima samo 40 specifičnih karakteristika. Ovo je razlog zašto sve više sigurnosnih mjera u svijetu zahtijeva skeniranje dužice umjesto skeniranja otiska prsta.
  3. Kada nam se neko sviđa, naše zjenice se prošire i za 45% u odnosu na normalnu širinu. Osim toga, žene sa širokim zjenicama su obično mnogo privlačnije. Ustvari, u srednjem vijeku žene u Italiji su ukapavale kapi belladonne kako bi proširile zjenice i izgledaje mnogo atraktivnije. Naravno, ovo nemojte probavati sami kod kuće, jer belladonna može da bude toksična za oko!
  4. Velika hobotnica ima najveće oči na svijetu, sa dijametrom od 27 cm.
  5. Zašto su pirati zatvarali jedno oko? To je zapravo bio trik kako bi bolje vidjeli. Oko koje je bilo zatvoreno bolje je vidjelo u mraku ispod palube, dok je otvoreno oko služilo za bolji vid u vanjskoj sredini i na jakom svjetlu.
  6. Rožnjača ajkule je slična ljudskoj rožnjači. Toliko su slične, da se rožnjača ajkule koristila za transplantaciju na ljudsko oko.