Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Budite dio rješenja, a ne dio problema

Iako imam malo slobodnog vremena, nekada volim da sjednem u baštu kafe restorana zgrade u kojoj stanujem i posmatram ljude. Dosta često ne možete a da ne čujete barem mali dio tema razgovora za stolom pored. U skoro svim slučajevima čujete riječ „problem.“

Ako unesete ovaj pojam u Google, saznaćete interesantan podatak. U našoj zemlji se riječ „problem“ u Google pretraživač unese 75-100 puta na dan, a riječ „rješenje“ samo 6 puta. Onda i ne iznenađuje zašto sve životne situacije posmatramo kao probleme, pa čak i one koje to nisu, a dosta rjeđe tražimo rješenja.

U spirali problem-rješenje, uvijek smo fokusiraniji na ono što se desilo, tj. na problem, nego da ono što tek treba da se desi, odnosno rješenje. Zašto baš meni? Zašto baš sada? Ima li neki problem da me zaobiđe u životu? Kako ću sad još i ovo rješavati? Sve su ovo neka od pitanja koja si svi sigurno postavljamo kada imamo problem. I sam sam bio jedan od osoba koja je problemima pristupala na isti ovaj način, tražeći previše uzroke, a premalo rješenja.

Ono što je meni pomoglo jesu upravo ova tri koraka:

Prihvatite činjenicu da je problem često djelimično i naša krivica.

Bez obzira što ćemo svi ući u razmišljanja o uzroku problema i uvjeravati se da su drugi krivi za sve, kada stvari sagledamo malo objektivnije vidjećemo da je dosta i do nas. Što god prije prihvatite činjenicu da ste dio problema i da je isti nastao i vašom krivicom, lakše ćete naći i rješenje.

Budite zahvalni na onome što jeste i na onome što imate.

Iako nas svaki problem djelimično „unazadi“ i vrati nas i emotivno i fizički nekoliko koraka u prošlost, da bismo se lakše počeli rješavati problema moramo biti zahvalni na svemu onome što jesmo i što smo postigli. U strahu od samog problema zaboravljamo koliko smo ih do sada imali, koliko smo ih uspješno riješili, šta smo postigli i dokle smo došli upravo zahvaljujući sposobnosti rješavanja problema. Samopouzdanje koje ćete steći na ovaj način daće vam snagu da problem koji imate što prije počnete konstruktivno rješavati.

Počnite aktivno rješavati probleme.

Čekajući da se samo od sebe nešto desi, ili da neko drugi umjesto vas počne rješavati problem, samo će odgoditi neminovno, a to je da će isti opet doći do vas i da ćete ga opet morati početi rješavati. Najbolje je shvatiti da se ništa samo od sebe neće riješiti i da što prije treba da se traži i pronalazi način kako doći do rješenja. Što prije počnete, prije ćete i završiti.

Problemi su sastavni dio života svih ljudi. Mnogi misle da oni koji imaju mnogo novca, koji žive u razvijenim zemljama, ili koji su privilegovani u životu, nemaju problema. Pitajte svakog glumca, bogataša, pjevača, poznatog sportistu da li ima problema i začudiće vas odgovor…

Jedina razlika između uspješnih i neuspješnih je kada i kako pronalaze rješenja za svoje probleme. Isto tako, važno je da li ih „hrane“, ili ih shvataju realnom i normalnom pojavom koja će uvijek biti negdje oko njih, ali koja je i prolazna.

Ako je vaš problem vezan za vid ili oči, javite  se za besplatne konsultacije (kliknite ovdje)

Ocijene post
doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije at Spec. bolnica za oftalmologiju "Dr Kozomara" | Website | + posts

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content