{ "@context": "http://schema.org", "@type": "MedicalOrganization", "name": "MR SC. BOJAN KOZOMARA DR MED., Oftalmolog", "address": { "@type": "PostalAddress", "streetAddress": "Bulevar srpske vojske 17", "addressLocality": "Banja Luka", "addressRegion": "Bosna i hercegovina", "postalCode": "78 000" }, "telephone": "+387 51 43 95 92", "url": "https://drbojankozomara.com/, https://drbojankozomara-konsultacije.com/", "specialty": { "@type": "MedicalSpecialty", "name": "Ophthalmology" } }

Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Da li su oči spremne za sezonu alergija?

Foto: Canva

Ništa ne može da uništi ljepotu proljećnog vremena kao alergija!

Zašto zapravo naše oči u proljeće često pocrvene, te nas žuljaju i otiču? Je li razlog samo alergija? Kako možemo razaznati razliku između alergije i nekog drugog stanja? I, naravno, šta možemo da učinimo kako bismo pobijedili sezonske alergije i uživali u proljeću?

Razlog za nastanak sezonskih alergija

Mnoge stvari, od prašine, preko parfema, do dlake kućnih ljubimaca, može da izazove sezonske alergije. Ona nije uvijek limitirana samo da određeno doba godine, ali ipak najviše se ispoljava u proljeće i jesen, i to zbog polena. Biljke, kao što su pojedine vrste trave, najviše cvjetaju baš u proljeće, a korov u jesen.

Tokom širenja polena, vazduh je pun sitnih letećih partikula koje mogu da iritiraju oči i disajne puteve. Za osobe sa izuzetno reaktivnim odbrambenim mehanizmima organizma, to dovodi do svraba u očima, kongestije, ali i mnogo kihanja.

Kako oči reaguju na alergiju

Simptomi alergija vezanih za oči tipično uključuju crvenilo, svrab i suzenje. Ovi simptomi mogu biti praćeni sa osjećajem žuljanja, otokom kapaka i osjećajem pečenja, kao i posebnom nelagodom kada se nose kontaktna sočiva. Dekongestivi mogu da poboljšaju respiratorne simptome, ali je potencijalna korist ipak manja jer se oči sa njima još više isušuju i postaju još iritabilnije.

Smanjenje simptoma alergije

Dovoljna hidracija je jedna od najboljih stvari koja može poboljšati stanje tokom alergijskog napada zajedno sa kapima za oči (posebno ako ostali lijekovi za alergije isušuju oči). Može se preporučiti i nošenje naočala za vrijeme trajanja simptoma u zamjenu za kontaktna sočiva. Upravo sočiva mogu čak i zarobiti alergen na oku i pogoršati simptome. Na kraju, nemojte trljati oči, bez obzira na stepen svraba koji osjećate.

Prevencija alergije

Bez obzira koliko ste pažljivi, nemoguće je da se u potpunosti izbjegne polen iz vazduha tokom sezone alergija, ali sigurno je da se može smanjiti izloženost istoj. Prozori bi trebali biti zatvoreni, a stavljanje ventilatora u blizini prozora izbjegavano što je više moguće, jer oni mogu dovesti do bržeg i lakšeg raspršivanja polena po prostoriji.

Nošenje sunčanih naočala (ili dioptrijskih naočala) će dati miminalnu zaštitu od polena. Pokušajte ostati u zatvorenom prostoru tokom vjetrovitih dana, a ako morate obavljati radove na otvorenom tokom sezone alergija, poželjno je da nosite masku protiv polena.

Ocijene post
doktor medicine, specijalista oftamologije at Klinika Svjetlost, Banja Luka | Website | + posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content