{ "@context": "http://schema.org", "@type": "MedicalOrganization", "name": "MR SC. BOJAN KOZOMARA DR MED., Oftalmolog", "address": { "@type": "PostalAddress", "streetAddress": "Bulevar srpske vojske 17", "addressLocality": "Banja Luka", "addressRegion": "Bosna i hercegovina", "postalCode": "78 000" }, "telephone": "+387 51 43 95 92", "url": "https://drbojankozomara.com/, https://drbojankozomara-konsultacije.com/", "specialty": { "@type": "MedicalSpecialty", "name": "Ophthalmology" } }

Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Funkcionalna i estetska blefaroplastika U čemu je razlika?

Foto: unsplash

Blefaroplastika predstavlja najizvođeniju estetsku operaciju lica i jednu od najizvođenijih estetskih operacija uopšte. Ipak, nisu sve blefaroplastike striktno estetske i ne rade se uvijek samo zbog poboljšanja izgleda.

Postoje situacije kada blefaroplastika mora da se uradi kako bi se održala funkcionalnost vida i smanjila šansa za česte upale oka.

Estetska blefaroplastika

Kao što je već napomenuto, ovo je ujedno najčešća estetska operacija lica. Blefaroplastikom se uklanja višak kože gornjih kapaka i/ili masne „kesice“ na donjim kapcima, kako bi se poboljšao izgled regije oko oka, a samim tim i izgled cijelog lica.

Estetska blefaroplastika može da „podmladi“ lice i za nekoliko godina, ali može da i poboljša i olakša pojedine svakodnevne aktivnosti, kao što je npr. šminkanje kod žena.

Foto: unsplash

Estetska blefaroplastika se ne savjetuje u radoj mladosti, odnosno najbolje ju je uraditi nakon 45. godine, kada će zapravo jednom urađena operacija biti i doživotna.

Funkcionalna blefaroplastika

Sa druge strane, postoje pacijenti koji zbog naglog gubitka kilograma, brzog starenja, ili korišćenja lijekova i preparata koji utiču na kvalitet kože lica imaju veliki višak kože na gornjim kapcima, a koji ujedno može da utiče i na njihov vid.

Naime, sigurno ste znali ili znate osobe, možda i iz vašeg bližeg okruženja, koji su često starije životne dobi i koji imaju toliko viška kože na gornjim kapcima da im se oči jedva vide, posebno na spoljašnjoj strani kapaka.

Od njih ćete čuti i to da su im oči teške, da ih jedva otvaraju, ali i da im se suzilo vidno polje u spoljašnjem dijelu. U ovom slučaju blefaroplastika nije estetska, nego striktno funkcionalna. Efekti su vidljivi već nakon nekoliko dana, a osim poboljšanja kvaliteta izgleda lica koji je neizbježan, pacijentima se omogućava i znatno bolji vid.

Iako do sada naučno nije dokazano, postoje indicije da se smanjenjem količine kože gornjih kapaka mogu smanjiti i hronične upale površine oka. Vjeruje se da je upravo višak kože pogodno mjesto za povećano nakupljanje bakterija koje prirodno imamo na našem licu, a koje onda migriraju putem trepavica na površinu našeg oka i stvaraju upale.

Koji god da je razlog za blefaroplastiku, važno je znati da je sam zahvat u rukama iskusnog operatera siguran i da samo zahvat može umnogome da poboljša kvalitet života svakog pacijenta.

Ocijene post
doktor medicine, specijalista oftamologije at Klinika Svjetlost, Banja Luka | Website | + posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content