Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Kako da jednim zahvatom korigujete SVE dioptrije? I to sa novim čudom od sočiva – Synergy!

Svi su do sada čuli, a neki na svojim očima i probali, lasersku korekciju dioptrije. Za razliku od ove i dalje najpopularnije metode korekcije dioptrije u svijetu, pacijenti koji imaju dioptriju za čitanje nisu mogli da osjete njene „blagodati.“
Ipak i za njih postoji rješenje, i to u vidu implantacije multifokalnih intraokularnih sočiva.

Najnovije sočivo ove vrste proizvedeno je od strane američke kompanije Johnson&Johnson Vision pod nazivom Synergy®. Ovo sočivo zapravo je svojim karakteristikama oku dalo vid najbliži prirodnom zdravom mladalačkom oka.

U sljedećih nekoliko rečenica ću pokušati objasniti prednosti ovog sočiva u odnosu na sva druga trenutno dostupna.

1. Ne postoji „zona prelaza“

Da bi jasno vidjeli predmet na blizinu (sve što je 30-35 cm od oka) pacijenti su morali da isti postave upravo na tu udaljenost. Ako su predmet približili ili odaljili od oka samo nekoliko centimetara, slika je postajala mutna. Synergy® u potpunosti eliminiše „zonu prelaza“ i bez obzira na kojoj udaljenosti se predmet gleda, slika je uvijek jasna.

2. Beznačajno rasipanje svjetla u noćnim uslovima

Jedan od osnovnih razloga za nezadovoljstvo nakon implantacije multifokalnih intraokularnih sočiva bilo je rasipanje svjetla koje je obično trajalo od 1-6 mjeseci. Sa najnovijim modelom multifokalnih sočiva Synergy® osjećaj rasipanja svjetla je beznačajan, a većima pacijenata ga uopšte i ne primjećuje.

3. Nema gubitka kontrastne senzitivnosti

Kontrastna senzitivnost je sposobnost našeg oka da do najsitnijih detalja razlikuje svjetlije i tamnije nijanse. Dosadašnja multifokalna intraokularna sočiva su smanjivala kontrastnu senzitivnost, posebno u noćnim uslovima, odnosno u uslovima sa smanjenom količinom svjetla. I opet, Synergy® multifokalno sočivo je u potpunosti eliminisalo ovaj problem i pacijenti sa ovim implantatima zadržavaju kontrastnu senzitivnost svojih očiju u potpunosti.

4. Minimalno vrijeme navikavanja na sočiva

Do sada je bilo potrebno 1-6 mjeseci da se pacijenti naviknu na multifokalna intraokularna sočiva, odnosno da „podese“ udaljenosti sa kojima jasno mogu da gledaju na daljinu, srednju daljinu i blizinu. Sa Synergy® multifokalnim intraokularnim sočivima vrijeme navike je svega 2-5 dana.

Ako želite da podarite svojim očima savršen vid bez dioptrije, i to na svim udaljenostima, onda su Synergy® multifokalna intraokularna sočiva prava opcija za vas!

Ocijene post
doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije at Spec. bolnica za oftalmologiju "Dr Kozomara" | Website | + posts

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content