Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

KAKO ŠMINKA UTIČE NA VAŠE OČI?

Iako nisam stručnjak za šminku i šminkanje, u svom svakodnevnom radu srećem pacijente koji imaju problema sa upalama oka upravo zbog korišćenja šminke.

 

Kako nisam stručnjak, tako nisam ni protivnik iste, ali ovim tekstom želim da ukažem na nekoliko karakterističnih upala oka i regije oko oka koje mogu da se jave kao posljedica upotrebe nekvalitetne šminke.

 

  1. Začepljenje otvora suznog kanala.

Na gornjim i donjim kapcima, u dijelu prema nosu, nalaze se mali otvori putem kojih suze sa površine našeg oka otiču suznim kanalima do suzne kese koja se nalazi uz nos. Kod upotrebe veće količine pudera ili drugih tipova šminke koji se nepravilno nanose ili dugo ostaju na licu, često dolazi do začepljenja ovog otvora (punctum), a što posljedično dovodi do dugotrajnog i obilnog suzenja oka. Propiranje suznih kanala i uklanjanje pudera i šminke iz punctuma jedini su lijek.

 

  1. Ječmenik

Šminka koja dugo ostaje na kapcima može dovesti i do začepljenja žlijezda kapaka, odnosno do pojave ječmenika. U akutnoj fazi, područje upale je bolno, te se bolest naziva Hordeolum. Kada upala prestane, u kapku se dodirom osjeća manji ili veći čvorić (Chalazion), čije uklanjanje zahtijeva hiruršku intervenciju.

 

  1. Konjunktivitis

Konjunktivitis zapravo predstavlja najčešću vrstu površinske upale oka. Iako može da se javi zbog prisustva raznih vrsta patogena, česta je i kod korišćenja nekvalitetne šminke, kada upala sa kapaka prelazi i na oko. Crvenilo, svrab ili žuljanje oka najčešći su simptomi. Liječenje može da traje i do mjesec dana, i to uz ukapavanje antibiotskih i kortikosteroidnih kapi.

 

  1. Nakupljanje šminke ispod gornjeg kapka

Rijetko, ali dosta opasno stanje kod nepravilnog korišćenja šminke, jeste i njeno nakupljanje ispod gornjeg kapka. Upravo sastav od kojeg se šminka pravi može da bude toksična i da dovede do težih upala rožnjače oka. Ove upale, ako se kasno otkriju i neadekvatno liječe, dovode do oštećenja vida. Osim toga, osjećaj žuljanja stvara potrebu za trljanjem oka, što može izazvati nastanak bolnih ogrebotina na rožnjači. Uklanjanje nakupina šminke je terapija izbora. Kao nezaobilazan modni detalj, šminka je sastavni dio života skoro svih žena. Ipak, radi očuvanja zdravlja oka, jako je važno da šminka bude kvalitetna i da se pravilno koristi.

Ocijene post
doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije at Spec. bolnica za oftalmologiju "Dr Kozomara" | Website | + posts

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content