Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Kakve obloge koristiti nakon blefaroplastike?

Foto: unsplash

Postoperativni tok nakon blefaroplastike je možda i najlakši i najbrži u odnosu na sve ostale estetske operacije, posebno one na licu.

Mirovanje se preporučuje jedan do dva dana, spavanje sa povišenim uzglavljem jednu noć, te pošteda težeg fizičkog rada od nekoliko dana. Kako se operacija za gornje kapke najčešće izvodi sa resorptivnih koncem, postoperativne kontrole obično nisu ni potrebne.

Jedina „nelagodnost“ nakon zahvata jeste otok (edem) i rijetko podlivi (hematomi). Ipak, i za njih postoji rješenje koje svim pacijentima omogućava relativno brz oporavak i dobijanje željenog postoperativnog izgleda.

Foto: unsplash

 

Hladne obloge najbolje uklanjaju otok

Najbolji lijek za oticanje na bilo kom dijelu lica, pa samim tim i na kapcima, jesu hladne obloge. Mnogi pacijenti kao hladnu oblogu koriste led, bilo u formi „kocki“ leda, bilo u obliku gela koji se zaledi, pa se koristi kao hladna obloga.

Savjetuje se da se led stavlja 5-6 puta na dan, ne duže od pet do šest minuta. Razlog je taj što češće stavljanje leda može da ubrza oporavak, ali u isto vrijeme led ne bi trebao biti dugo na kapcima, jer se oko oka nalaze sinusi, te je hladnim oblogama moguće izazvati njihovu upalu.

Alternativa ledu su druge vrste hladnih obloga, najbolje u vidu pokvašene sterilne gaze koja je jedno vrijeme bila na „hlađenju“ u frižideru.

Koliko dugo ih koristiti?

Sljedeće pitanje nakon operacije kod skoro svih pacijenata je koliko dugo je potrebno stavljati obloge, to jest kada se može očekivati oporavak. Moj odgovor je uvijek isti, a to je da je oporavak individualan i da zavisi od osobe do osobe, te od vrste operacije koja je rađena i količine kože/masnog tkiva koje je uklanjano.

Obično je oporavak nakon laserskih blefaroplastika 5-7 dana, blefaroplastika rađenih elektro nožem 7-10 dana, a onih urađenih skalpelom i do 20 dana. Budite spremni da ćete u nekim slučajevima hladne obloge morati držati i nešto duže.

Iako se otok kod svih osoba može resorbovati i sam od sebe, bez upotrebe hladnih obloga, one sigurno ubrzavaju ovaj proces. Svaka hladna obloga će biti dovoljno dobra, a svaki pacijent će individualno odlučiti koju će primijeniti na najbolji način.

5/5 - (1 vote)
doktor medicine, specijalista oftamologije at Klinika Svjetlost, Banja Luka | Website | + posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content