Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Korektivna stakla za presbiopiju

Što smo stariji, naša očna sočiva gube na svojoj fleksibilnosti.

Ovaj proces naziva se presbyopia. Upravo je presbyopia ta koja uzrokuje potrebu za nošenjem naočala za čitanje kod starije populacije. Nekima koji već trebaju naočale za korekciju kratkovidnosti ili dalekovidnosti potrebna su i dodatna rješenja za korekciju obe dioptrije.

Da li biste radije koristili kombinaciju kontaktnih sočiva i naočala za čitanje, bifokalnih naočala (ili trifokalnih, u zavisnosti koliko vremena provedete za računarom), ili progresiva?

 Za i protiv bifokala (i trifokala)

Bifokali su jednostavni. U svakom od stakala nalazi se zona koja koriguje kratkovidnost/dalekovidnost, a koja je veća, kao i ona manja koja koriguje dioptriju za čitanje.

Što presbyopia više napreduje, često je potrebno dodati i treću dioptriju kako bi se korigovala i tzv. dioptrija za srednju daljinu, odnosno za ekrane računara. Stakla sa sve tri zone nazivaju se trifokali.

Bez obzira na njihovu jednostavnost, mnogi ljudi imaju veliki problem da se naviknu na sliku koju oko gleda. Neki se čak ustručavaju da ih nose, jer se bifokali smatraju naočalama za stare ljude.

Progresivna stakla: moderno rješenje

Ako negativne strane bifokala preovladaju njihove pozitivne karakteristike i ne želite da nosite i kontaktna sočiva uz naočale, progresivna stakla su moderna opcija. Progresivi kombinuju nekoliko dioptrija u jednom staklu, i to bez vidljivih zona na samom staklu kao što to nije slučaj sa bifokalima. Jednostavno time što ćete usmjeriti pogled kroz određenu zonu na samom staklu, možete da vidite jasno na svim udaljenostima.

Možete prebroditi prelazni period

Svaka nova propisana korekcija može da zahtijeva nekoliko dana navikavanja. Normalno je da osjećate nelagodnosti kada ih nosite prvi put, ali možete lako da se prilagodite uz sljedeće savjete:

  • Odolite potrebi da se stalno vraćate na stare naočale, jer ćete na taj način samo produžiti navikavanje na nova progresivna stakla.
  • Morate se naviknuti da gledate kroz „tunel dioptrija“ u sredini dioptrijskog stakla potpuno prirodno, te se potrudite da su naočale pravilno postavljene na licu.
  • Vježbajte naizmjenično gledanje na blizinu i daljinu, npr. dok čitate i istovremeno gledate TV.
  • Vježbajte pomjeranje glave umjesto pomjeranja očiju kako bi ste vidjeli predmete jasno na različitim udaljenostima.

 

5/5 - (1 vote)
doktor medicine, specijalista oftamologije at Klinika Svjetlost, Banja Luka | Website | + posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content