Tabela sadržaja

Kratka priča: Da li biste plivali s krokodilima?

Foto: pinterest.com

Jedan vrlo bogati šeik tražio je nekog ko će biti dostojan ruke njegove kćerke. Tražio je nekog ko je hrabar i dostojanstven. I organizovao je takmičenje u svojoj raskošnoj palati.

Skupilo se dosta mladoženja koji su bili opčinjeni ljepotom njegove kćerke.

„Ko se bude usudio da uskoči u bazen pun krokodila i prepliva sa jedne ivice na drugu a pritom ostane živ, dobiće kao nagradu ruku moje kćerke!“-ponosno izgovori šeik.

Motiv je bio zaista velik. Sigurno je uz ruku kćerke išlo i veliko bogatstvo. Međutim, i pored izazovnog motiva, niko se nije usudio da uskoči u bazen. Kad je već počelo da se čini da će šeik ostati bez zeta, a kćerka bez muža, u jednom trenutku neki mladić uskoči u vodu.

Očajnički je počeo da mlati rukama izbjegavajući čeljusti krokodila, zaranjajući ispod vode, izranjajući, plivajući u raznim cikcak manevrima. Vjerovatno je i sam sebe iznenadio šta je sve u stanju bio da izvede. Jedan krokodil ga je okrznuo čeljustima po nozi, ali to ga nije pokolebalo da stigne do druge ivice bazena.

Kada je mladić najzad izašao napolje vidno preplašen, i dalje ne shvatajući šta je postigao, šeik povika oduševljeno:

„Ti si prvi mladić koji se usudio da prepliva bazen pun krokodila. Ja sam impresioniran tvojom hrabrošću. Zbog toga ti darujem ruku moje kćerke.“

Mladić, i dalje vidno uzbuđen i zadihan, odgovori da ga to ne zanima!

„Šta hoćeš drugo?“-upita šeik. „Hoćeš bogatstvo, palatu…reci šta hoćeš i ispuniću ti želju.“

A mladić ljutito odgovori:

„Samo želim da znam ko me je gurnuo u bazen!“