Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

MARKETING-NAJBOLJA INVESTICIJA 21. VIJEKA!

Kada bih mogao da vratim vrijeme unazad, bavio bih se istim poslom-bio bih ljekar, bio bih oftlamolog. Ljubav prema pozivu kojim se bavim dala mi je volju i snagu da učim, napredujem i dajem svoj maksimum svaki dan. Jedina stvar koju bih promijenio je da bih mnogo ranije počeo da se edukujem na polju marketinga i komunikacija.

Iako smo generacijski naučeni da su doktori „vračevi“ kojima se ide sa posebnim poštovanjem i čiji se svaki savjet pažljivo sluša, digitalizacija i ogromna količina informacija koja nam je danas dostupna omogućila je da svi po malo postanemo doktori i da savjete dobijamo, slušamo i analiziramo sa mnogo više strana i iz mnogo više kanala nego ikada do sada.

Sa druge strane, rijetki od nas su imali priliku da izađu iz okvira svog poziva i da ponešto nauče i o ekonomiji, pravu, investicijama, itd. Kada god razgovarate upravo o investicijama, mnogi će vam dati savjet da je odlično investirati u nekretnine, akcije na berzi, i slično. Moje mišljenje je dan je najbolja investicija 21. vijeka-marketing.

Ako ne znaju ko ste, ne znaju da postojite

Često ujutro prije posla gledam jutarnji program neke od regionalnih televizija. Ako imate istu naviku, ne znam da li ste primijetili da su 90% reklame istih firmi. Većina njih je u farmaceutskoj branši, dio u telekomunikacijama, a ostatak su banke. Kada bi marketinške blokove posmatrao neko sa strane, rekao bi da kod nas ne postoji ništa drugo osim prodaje lijekova, prodaje mobilnih telefona i kredita. Ipak, ovo su branše koje najviše ulažu u marketing. Ako ne znaju ko ste, ne znaju ni da postojite.

Ako ne znaju šta prodajete, ne mogu ni kupiti

Opet ću se vratiti na prijašnji primjer. Jednom sam u sat vremena, u četiri bloka reklama, izbrojao preko 15 reklama za različite kreme, pilule, gelove, preparate za mršavljenje. Iskreno, jedan od njih sam i kupio, samo da vidim o čemu se radi. Nikada nije previše reklame za proizvod ili uslugu koju nudite, propušteno tržište i mogućnosti koje ste imali a niste iskoristili su najveći gubitak.

Marketing je najjeftinija investicija
Iako ga ne možete mjeriti, opipati, ili osjetiti, marketing je najvrijednija i najisplatljivija investicija budućnosti. U to sam više nego siguran. Sjetite se samo svih glumaca, pjevača, sportista čiji uspjesi nas i danas zaintrigiraju i kojima se i danas divimo. Da nismo gledali njihove filmove, slušali njihovu muziku, ili pratili njihove sportske uspjehe, tj. da isti nisu bili promovisani, nikada i ne bismo znali za njih. U eri u kojoj se nivo informacija koje primamo godišnje povećava za 900%, svako od nas ko želi da uspije i da njegov uspjeh bude prepoznat mora da shvati važnost marketinga.

Zato nemojte misliti da je mnogo, da je skupo, da je nepotrebno. Isplatiće se, siguran sam u to!

Ocijene post
Website | + posts
Skip to content