Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Može li šminka biti opasna za naše oči?

Foto: unsplash

Po svom sastavu, moderna šminka se ne razlikuje mnogo od one iz prijašnjih vremena. I dalje se u njoj nalaze olovo, arsenik i živa.

Koliko je zapravo šminka sigurna oko naših očiju?

Čuli smo da je put do ljepote trnovit, ali svi oftalmolozi uvijek teže tome da savjetuju svoje pacijente da izbjegavaju nepotrebne infekcije oka. Ne kažemo da je u potpunosti potrebno izbaciti šminku iz upotrebe, samo napominjemo da je kod njenog nanošenja potreban i određeni oprez.

Foto: unsplash

 

Napravite mali razmak između šminke i oka

Supstance koje dolaze toliko blizu oku, kao što je slučaj sa šminkom, uvijek nose rizik od stvaranja komplikacija na oku, bez obzira što se u njima možda ne nalaze štetne supstance. Zato je uvijek potreban oprez kod stavljanja vještačkih trepavica, ekstenzija, „lajnera“ i kontaktnih sočiva u boji, i to mnogo veći nego kod aplikacije obične maskare i sjenila. Bakterije lako mogu da se nagomilaju u ovim kozmetičkim proizvodima i da dospiju i na površinu oka.

Foto: unsplash

Kako odlično izgledati, a opet biti bezbjedna

Ipak, ovo nije tekst u kojem se insistira na tome da se sva šminka odmah baci. Cilj mu je da se upoznate sa rizicima i imate načine da održite svoje oči sigurnima koliko je god to moguće. Ovo je nekoliko odličnih savjeta koje biste trebali slijediti:

  • Provjeravajte rok trajanja šminke i zamijenite je kada god je to potrebno. Starija šminka može da izazove iritaciju i infekciju oka. Ovo je posebno važno ako ste već do sada imali iritacije kože kapaka ili samog oka, jer nova iritacija ili upala bi mogla biti znatno jača od prethodne.
  • Koristite čiste četkice za nanošenje šminke.
  • Izbjegavajte nanošenje olovke na trepavice. Iako odlično izgleda i usavršili ste svoju tehniku nanošenja, nanošenje olovke na rub trepavica je ipak nepotrebna količina stranog tijela koja se nalazi odmah uz suzni film i jako lako može da dovede do oštećenja oka.
  • NIKADA ne dijelite svoju šminku sa drugima. Bez obzira na to koliko volite svoje prijatelje, ne želite dijeliti bacile iz šminke sa njima. Ovo je jedan od načina kako se infekcija oka najlakše širi.
  • Kupujte sočiva u boji samo od provjerenih dobavljača koji zahtijevaju da imate recept. Iako vam sočiva u boji nisu sa dioptrijom i ne trebate ih imati zbog boljeg vida, morate naučiti kako se propisno stavljaju, skidaju i održavaju.

 

Ocijene post
doktor medicine, specijalista oftamologije at Klinika Svjetlost, Banja Luka | Website | + posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content