Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Možete li prepoznati simptome konjunktivitisa (crvenog oka) kada ih vidite?

Foto: unsplash

Možete li prepoznati simptome konjunktivitisa (crvenog oka) kada ih vidite?

Osnovni su upravo crvenilo, žuljanje, te vodenasti ili gusti sekret u oku. Konjunktivitis je ustvari upala konjunktive, providne spoljašnje ovojnice na oku koja pokriva površinu beonjače (sklere) i unutrašnji dio naših kapaka. Iako često, ova bolest se lako prevenira i relativno lako liječi.

Virusni ili bakterijski?

Dvije osnovne forme konjunktivitisa su virusni i bakterijski, oba izrazito zarazna, premda imaju relativno različite simptome i mnogo različito liječenje.

Bakterijski konjunktivitis uključuje mnogo žućkasto-bjeličastog sekreta. Upala primarno nastaje na jednom oku, a zatim se proširuje na drugo nakon nekoliko dana, a može i da se prenese da druge osobe putem direktnog kontakta. Adekvatno propisane antibiotske kapi su dovoljne da se bolest brzo izliječi.

Virusni konjunktivitis, sa druge strane, sadrži mnogo više vodenastog sekreta i traje jednu do dvije nedjelje. Antibiotici u ovom slučaju neće pomoći izlječenju, ali tople obloge mogu biti od pomoći u smanjenju simptoma otoka i iritacije izazvanih upalom.

Iako se bolest sama povlači nakon nedjelju dana, ova forma konjunktivitisa je mnogo kontagioznija od bakterijske, jer može da se širi kašljanjem i kihanjem.

Foto: unsplash

Alergijski konjunktivitis

Alergije takođe mogu izazvati upalu oka. Način prevencije ove forme konjunktivitisa ogleda se u izbjegavanju izlaganja alergenima, ili uzimanju anti alergijskih lijekova. Osobe koje koriste kontaktna sočiva mogu razviti i posebnu vrstu alergijskog konjunktivitisa nazvanu gigantopapilarni konjunktivitis, koja izaziva mnogo veće promjene na dijelu konjunktive koja prekriva unutrašnju stranu kapka od one koja se nalazi na beonjači.

Nastanak gigantopapilarnog konjunktivitisa ukazuje na alergiju na sredstvo za čišćenje kontaktih sočiva, ili na potrebu da se postojeća kontaktna sočiva zamijene novim.

Hemijski konjunktivitis

Izlaganje očiju jakih hemikalijama, zagađenju i bazenskom hloru može da uzrokuje nastanak konjunktivitisa. Ukoliko su vaše oči izložene hemikalijama, ispiranje hladnom i čistom vodom može da smanji simptome, ali ako su oni i dalje prisutni, potražite pomoć ljekara.

Sprečavanje nastanka konjunktivitisa

Uz ovih nekoliko savjeta možete smanjiti rizik od nastanka crvenog oka, jer prevencija je uvijek mnogo bolja od liječenja:

  • Perite ruke često i temeljno
  • Kašljite i kišite u unutrašnju stranu lakta
  • Izbjegavajte češanje i trljanje oka
  • Nikada ne dijelite šminku, kontaktna sočiva ili tečnosti sa drugim osobama
  • Slijedite uputstva vašeg oftalmologa oko nošenja i održavanja kontaktnih sočiva
  • Izvadite kontaktna sočiva iz oka prije plivanja u bazenima

 

Ocijene post
doktor medicine, specijalista oftamologije at Klinika Svjetlost, Banja Luka | Website | + posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content