Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Naučnici otkrili dvije nove strukture u rožnjači ljudskog oka

Ne dešava se previše često da naučnici otkriju novi dio ljudskog tijela. Na polju strukturalne anatomije se rijetko dolazi do novih saznanja u današnje vrijeme.

oci iz bliza

Ono što čini ovo otkriće dodatno interesantnim je blizina ovih novih struktura regionu sa matičnim ćelijama za ispunjenje epitela rožnjače, nakon njegovog oštećenja od bolesti ili povrede. Korišćenjem napredne spektroskopske tehnike, moguće je opisati dvije nove strukture u rožnjači ljudskog oka: prednji limbički sloj bazalnih ćelija i sidrastih vlakana. Ove strukture nisu bile opisane do sada.

Dok funkcija kolagena/elastina kojeg sadrži prednji limbički sloj bazalnih ćelija ostaje nepoznata, pretpostavka je da ono može imati zaštitnu funkciju budući da se sastoji od strukturnih proteina, prolazi vaskulaturu i podupire regiju matičnih ćelija oka. Naučnici se nadaju da će biti u stanju da bolje razumiju funkciju ovih novootkrivenih struktura praćenjem njihovih promjena u raznim stanjima oboljelosti površine oka.

Ocijene post
doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije at Spec. bolnica za oftalmologiju "Dr Kozomara" | Website | + posts

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content