{ "@context": "http://schema.org", "@type": "MedicalOrganization", "name": "MR SC. BOJAN KOZOMARA DR MED., Oftalmolog", "address": { "@type": "PostalAddress", "streetAddress": "Bulevar srpske vojske 17", "addressLocality": "Banja Luka", "addressRegion": "Bosna i hercegovina", "postalCode": "78 000" }, "telephone": "+387 51 43 95 92", "url": "https://drbojankozomara.com/, https://drbojankozomara-konsultacije.com/", "specialty": { "@type": "MedicalSpecialty", "name": "Ophthalmology" } }

Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Oči mogu biti ulazno mjesto za mikroorganizme

Foto: Canva

Kada ste posljednji put počešali svoje oči?

Većina nas to radi dovoljno često da i ne primijetimo svaki put kada to uradimo. Bez obzira da li smo umorni, oči nas žuljaju i peckaju, ili imamo osjećaj stranog tijela u oku, trljanje je jednostavan način da se osjećamo bolje-iako time radimo više lošeg nego dobrog.

Svaki put kada protrljamo oči, automatski ih kontaminiramo sa mikroorganizmima sa naših prstiju, uključujući i viruse.

Mikroorganizmi na našoj koži, rukama i noktima

Mnogo različitih vrsta mikroorganizama živi na našoj koži, čineći mikrosistem koji se naziva „kožna flora.“ Neki mikroorganizmi su korisni, ali ostali mogu izazvati bolesti ili infekcije ako prođu barijeru kože, posebno kada su mjesto ulaska u organizam oči.

Naše ruke su cijelom svojom površinom u dodiru sa mikroorganizmima, a posebno ispod noktiju, gdje mogu da se razmnožavaju i da se lakše šire na druge površine, uključujući i oči.

Kakva je odbrana očiju?

Na sreću, naše oči nisu bez zaštite. Trepavice su tu da spriječe veliku iritaciju, kao i treptanje. Osim toga, imamo i suzni film, troslojni drenažni sistem koji štiti rožnjaču od debrisa i mikroorganizama koji dospijevaju na površinu oka.

Problem je u samom češanju oka, gdje vrlo lako možemo stvoriti mikro povrede rožnjače i na taj način napraviti mjesto za ulazak mikroorganizama u oko.

Kako možemo zaštititi svoje oči?

Ne možemo uvijek izbjeći trljanje oka, posebno ako nosimo kontaktna sočiva. Ipak, potrebno je svesti nivo kontakta na minimum i detaljno oprati ruke sapunom prije dodirivanja. Takođe, nokti bi trebali biti uredno podsječeni kako bismo na taj način smanjili mogućnost razmnožavanja mikroorganizama, a to je i osnovni razlog zašto hirurzi nose rukavice za vrijeme operacija.

Ocijene post
doktor medicine, specijalista oftamologije at Klinika Svjetlost, Banja Luka | Website | + posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content