Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Pet najčešćih oboljenja oka

Foto: pinterest.com

U Sjedinjenim Američkim Državama skoro dvije trećine odrasle populacije ima probleme sa vidom.

Od toga, 7 miliona je slijepih. Dok desetine bolesti oka mogu da utiču na vid, većina problema sa vidom mogu da budu prisutna u sljedećih pet stanja…

Refrakcione anomalije

Refrakcione anomalije, uključujući kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam, su najčešći uzroci gubitka vida. One se javljaju onda kada svjetlosni zraci ne padaju uvijek na žutu mrlju (makulu) na svom putu kroz rožnjaču.

Ovo stvara zamućenje slike koju oko posmatra. Ipak, refrakcione anomalije mogu da se koriguju dioptrijskim staklima, kontaktnim sočivima, ili operativnim zahvatom.

Senilna degeneracija makule

Najčešči uzrok gubitka vida među populacijom starijom od 60 godina jeste senilna degeneracija makule (age-related macular degeneration, AMD). Ovo oboljenje nastaje zbog pretjeranog istanjenja žute mrlje (makule) koja je sastavni dio mrežnjače (retine).

Vremenom, moguć je potpuni gubitak centralnog vida. Rana dijagnostika i liječenje mogu da uspore napredovanje AMD-a, tako da su redovni oftalmološki pregledi posebno važni kod osoba u starijoj životnoj dobi.

Katarakta

Katarakta može da nastane na jednom ili oba oka. I onda kada nastanu, vremenom njihovo zamućenje postane sve izraženije. Simptomi obično uključuju zamućen i zamagljen vid, duple slike, prebojavanje očnog sočiva, osjetljivost na svjetlo, haloe i gler.

Bez operacije, katarakta vremenom dovodi do potpunog gubitka vida. Ipak, operacija ima visok stepen uspješnosti-98% i više, a preko 3 miliona ovih operativnih zahvata se godišnje uradi samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dijabetička retinopatija

Osobe koje boluju od dijabetesa imaju rizik od nastanka i razvijanja dijabetičke retinopatije, stanja koje nastaje kada visok nivo šećera u krvi oštećuju krvne sudove mrežnjače. Ovo prvenstveno omogućava nakupljanje tečnosti i curenju iz krvnih sudova u dubini oka.

Kasnije, otok i ožiljavanje na tkivu mogu da dovedu do odvajanja retine, te posljedično do trajnog gubitka vida. Redovni oftalmološki pregledi mogu pomoći u ranom otkrivanju ovo stanja i očuvanju dobrog vida.

Glaukom

Glaukom obično nastaje kod povišenja očnog pritiska, koji oštećuje očni živac. Ovo oštećenje sprečava normalno prenošenje vidnih informacija od oka do mozga. U zavisnosti od vrste glaukoma (glaukom otvorenog ugla, normotenzivni glaukom, ili glaukom zatvorenog ugla), simptomi mogu da uključuju postepeni gubitak perifernog vida, „tubarni“ vid, čestu bol u predjelu oka, mučninu i povraćanje, zamagljen vid, te haloe i crvenilo očiju.

Kao i kod svih gore navedenih oboljenja, rana dijagnostika je ključna za usporavanje ovog stanja kako bi se sačuvao što je moguće bolji vid.

Ocijene post
doktor medicine, specijalista oftamologije at Klinika Svjetlost, Banja Luka | Website | + posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content