Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

5 PREDNOSTI LASERSKE OPERACIJE GORNJIH KAPAKA

Operacija viška kože kapaka predstavlja najčešću estetsku operaciju na licu.

Smatra se da oko 87% svih operacija lica zauzima korekcija položaja kapaka, odnosno podizanje gornjih kapaka.

Napretkom tehnologije, sve više je u primjeni laserka blefaroplastika, gdje se zapravo preciznoću lasera radi uklanjanje viška kože, podizanje gornjih kapaka i njihovo podmlađivanje.

U ćemu je zapravo razlika tradicionalne blefaroplastike u odnosnu na lasersku?

U nastavku slijedi pet prednosti nove metode:

  1. Znatno precizniji rezovi

Rezovi koji se moraju napraviti kako bi se uklonio višak kože sa gornjih kapaka znatno su precizniji kada se izvode laserom u poređenju sa svim drugim dosadašnjim hirurškim metodama. Laserski zrak je mnogo precizniji, uvijek tačno određene širine i dubine, tako da je ožiljak koji se formira nakon operacije praktično nevidljiv.

  1. Nema dodirivanja tkiva instrumetnom

Svaki dodir hirurškog instrumenta za vrijeme bilo koje operacije, pa tako i operacije podizanja gornjih kapaka, izaziva manju ili veću traumu tkiva. Ovo onda posljedično utiče na brzinu oporavka i zarastanja rane.

Kod blefaroplastike laserom, laserskom sondom se ne dodiruje tkivo pacijenta, tako da se umnogome smanjuje i trauma tkiva i ubzava nestanak otoka (edema) nakon operacije.

  1. Nema krvarenja

Dok radi rezove i uklanja višak kože i mišića ispod kože, laser ujedno i koaguliše sve krve sudove u operativnom polju.

Time se zapravo radi „bezkrvna“ operacija, što smanjuje ili u potpunosti uklanja hematome (krvne podlive) nakon operacije i ubrzava oporavak.

  1. Brži postoperativni tok

Kod dosadašnjih metoda blefaroplastike, postoperativni oporavak je trajao i do mjesec dana. Često su pacijenti zbog podizanja gornjih kapaka bili ograničeni u svojim svakodnevnim životnim aktivnostima, a neke nisu mogli ni raditi.

Laserskom metodom operacije gornjih kapaka postopertivni tok kod većine pacijenata je sveden na 5-7 dana. Upravo zbog operacije kod koje nema krvarenja, pacijenti mogu brže da se vrate svojim poslovima i obavezama.

  1. Bolje zarastanje rane

Preciznost laserskog reza omogućava mnogo bolje i brže zarastanje rane nakon ove vrste blefaroplastike. Već nakon 20 dana poslije operacije na mjestu reza se teško može primijetiti tanka linija, i to samo kada je oko zatvoreno.

Kod otvorenog oka rezovi se i ne vide.

Ocijene post
doktor medicine, specijalista oftamologije at Klinika Svjetlost, Banja Luka | Website | + posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content