Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Plivanje i zaštita vida

Foto: pexels

Prije nego što zaronite u bazene ovoga ljeta, važno je da znate činjenice koje mogu da vam zaštite vid.

 Iritanti za oči u vodi

Ako ste ikada osjetili pečenje i žuljanje nakon što ste zaronili u bazen otvorenih očiju, zapravo ste osjetili djelovanje hloramina. Radi se o hemijskoj supstanci koja nastaje kada hlor reaguje na nečistoće u vodi, kao što su prljavština, ulje, ili urin.

Zvuči po malo odvratno, ali hlor je odličan dezinficijens koji ubija bakterije i ostale mikroorganizme, te omogućava sigurnu vodu za plivanje. Hloramin uzrokuje samo blagu, privremenu iritabilnost očiju u većini slučajeva. Loš pH balans bazenske vode takođe može da uzrokuje iritabilnost očiju.

Ne zaboravite na vaše naočale za plivanje

Najlakši način za izbjegavanje osjećaja nelagodnosti u očima za vrijeme plivanja u bazenu jeste nošenje zaštitnih naočala. Odaberite one koje vam najbolje odgovaraju tako da imate adekvatnu zaštitu od prodora vode ka očima. Ako nosite dioptrijske naočale ili kontaktna sočiva, možete čak nabaviti i naočale za vodu da dioptrijom.

Ostavite kontaktna sočiva kod kuće

Znam da mislite da ne bi bila loša ideja da nosite naočale za vodu dok u očima imate kontaktna sočiva. Koliko god to logično zvučalo, ipak postoji određeni rizik. Hlorin ubija većinu štetnih mikroorganizama u vodi, ali ih ne ubija baš sve.

Oni koji preživljavaju najčešće i ne predstavljaju neki veliki problem, ali kada nosite kontaktna sočiva za vrijeme plivanja u bazenima, ona djeluju kao Petrijeva posuda za mikroorganizme, omogućavajući im da se lako razmnožavaju u toploj i vlažnoj sredini.

Jedan takav mikroorganizma je akantameba (acanthamoeba), kojem je prirodno stanište bilo koja vrsta slatkovodne vodene povšine na planeti. U najvećem broju slučajeva uopšte ne moramo da brinemo o ovom mikroorganizmu, osim u slučaju nošenja kontaktnih sočiva i plivanja u bazenima.

Foto: pexels

Upravo tada postoji najveća mogućnost upale oka izazvane akantamebom, a nazvane akantameba keratitis (acanthamoeba keratitis). Ova upala može dovesti do oštećenja rožnjače, pa čak i do trajnog sljepila.

Osim rizika od oštećenja oka djelovanjem mikroorganizama, kontaktna sočiva jednostavno nisu napravljena da bi se koristila pod vodom. Lako mogu ispasti iz oka, ili se osušiti i jače priljubiti uz rožnjaču, dajući osjećak iritacije.

Preporučujem da se kontaktna sočiva ne nose u vodi kada god i koliko god je to moguće, odnosno da se nose dioptrijske naočale, ili plivačke naočale sa dioptrijskim staklima.

Ocijene post
doktor medicine, specijalista oftamologije at Klinika Svjetlost, Banja Luka | Website | + posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content