Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Postoperativni tok nakon blefaroplastike gornjih kapaka Šta i kako dalje?

Foto: unsplash

I kada se operacija završi, kada pacijent dobije svoj novi izgled, jako je važno da se efekti zahvata očuvaju kako u ranom, tako i u nešto kasnijem postoperativnom periodu.

Često se postavljaju pitanja u vezi sa pravilnim postupanjem sa kapcima nakon operacije, a sve sa željom i za kraći oporavak i brže vraćanje u svakodnevne životne aktivnosti.

U nastavku slijedi nekoliko savjeta kako se ponašati nakon operacije gornjih kapaka. Ništa nije komplikovano i ništa posebno zahtijevno, a u isto vrijeme je izuzetno praktično i jednostavno.

Otok i podlivi

U zavisnosti od hirurške tehnike koja je korišćena, te da li je operacija izvođena u lokalnoj ili opštoj anesteziji, ali i od tipa kože pacijenta, nakon operacije se mogu javiti manji ili veći otoci (edemi) i krvni podlivi (hematomi).

Najbolji lijek za podlive i otoke je hladan oblog, a idealno led. Savjetuje se da se obloge stavljaju 5-6 puta na dan, ne duže od 10 minuta po jednoj aplikaciji, kako bi se što je moguće brže povukli otoci i resorbovali hematomi.

Razlog za kraće vrijeme prisustva hladnih obloga na kapcima je taj što se oko oka nalaze i sinusi, pa se na ovaj način sprečava njihova upala. Kada su u pitanju vrste hladnih obloga, bilo koje mogu biti dobre.

Neki pacijenti ohlade pokvašenu gazu u frižideru, ali većina njih i dalje koristi led, bilo da se radi o kockama leda umotanim u čistu gazu ili maramicu, bilo da je u pitanju gel-led koji može da se zaledi u zamrzivaču i koristi praktično nebrojeno mnogo puta.

Higijena rane

Jutarnje umivanje je preporučljivo već dan nakon zahvata, ali trljanje rane nije. Stoga je jako važno da se zna da se pacijent slobodno može umiti toplom vodom svako jutro već prvi dan poslije opereacije, ali ne smije da se trlja po očima, odnosno po kapcima. Razlog je mogućnost oštećenja šavova, a samim tim i rane, ako dođe do trljanja po rezu.

Preventivno svi pacijenti dobijaju i antibiotsku mast koju u tankom sloju nanose na ranu 5-7 dana nakon operacije. Ostala higijena rane nije potrebna, a nanošenje pudera i šminke je moguće već 7 dana nakon zahvata.

Foto: unsplash

 

Položaj pacijenta za vrijeme spavanja i fizička aktivnost

Savjetuje se svim pacijentima da dan nakon operacije spavaju sa visokim uzglavljem. Na ovaj način se smanjuje šansa za duže zadržavanje tečnosti nastale pojavom otoka (edema) u području oko očiju, što posljedično dovodi i do bržeg resorbovanja otoka i eventualnih krvni podliva.

Već drugu noć, pacijent može da spava kako je navikao i kako je to radio/la i prije operacije. Što se tiče fizičke aktivnosti, potrebno je izbjegavati podizanje teških tereta (tegova) 7 dana nakon zahvata, dok je lakša fizička aktivnost (šetnja, brzo hodanje i lagano trčanje) moguća već 2-3 dana nakon postoperativno.

Koliko je god za uspjeh operacije važan hirurg i metoda, toliko je bitno i pridržavanje savjeta za brži oporavak. Stoga je bitno da se slijede ova uputstva i na taj način doprinese savršenom izgledu lica, očiju i kapaka nakon blefaroplastike.

Ocijene post
doktor medicine, specijalista oftamologije at Klinika Svjetlost, Banja Luka | Website | + posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content