Priča o školjki, sokolu i patki

Priča o školjki, sokolu i patki

U modernom vremenu koje je ispunjeno nesigurnošću, napetošću i stresovima, motivacione priče su nešto što me je ohrabrivalo da nastavim dalje ka svom cilju, bez obzira na okolnosti u kojima sam se nalazio.

Vjerujem da će vam priča koja slijedi biti korisna i dati vam motiva i snage da i dalje težite svom cilju i neodustajete kada je najteže.

Kada je Bog stvarao zemlju i život na njoj, prvo je stvorio more, a u njemu od živih bića školjke.

Školjka je upitala koja je njena uloga, a Bog joj je odgovorio:“Ti si školjka. Cijeli svoj život provešćeš na dnu mora. Sve što želiš, doći će ti samo. Ne moraš ništa da radiš, samo da se otvoriš kada želiš da jedeš. Ali nećeš moći da se krećeš i nikada nećeš vidjeti svijet iznad ovoga u kojem si.

Nakon toga, Bog se okrenu nebu i od živih bića prvo stvori sokola. Po rođenju, soko upita Boga šta je njegova uloga, a Bog mu odgovori:“Ti si soko. Cijeli svoj život provešćeš leteći nebeskim prostranstvima. Moći ćeš da vidiš sve i svakoga u svakom trenutku, da budeš brz i okretan i da brže od drugih stigneš na željeno mjesto. Ali cijeli svoj život moraćeš se svaki dan boriti za opstanak, moraćeš da loviš, da podižeš i odgajaš potomstvo i da se mnogo trudiš da bi dobio malo.

Vidjevši da je stvorio dvije krajnosti, Bog odluči da na zemlji stvori patku. Dade joj krila da leti, ali samo na kratko; stvori joj noge nalik perajama da pliva, ali samo u mirnim vodama… Želeći da shvati svoju ulogu, patka upita Boga zašto ima i krila i peraje na nogama. A Bog joj odgovori:“Ako budeš bila dovoljno uporna i jaka, razvićeš svoja krila i postaćeš soko. Ali ako budeš bila lijena i pasivna, pretvorićeš se u školjku.“

Smatra se da je 80% ljudi na zemlji patka, 15% školljka, a samo 5% soko.

Želim vam da ova priča od sviju vas napravi sokolove!