Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Trudnoća može da izazove promjene u vašem vidu

Jutarnje mučnine, porast težine, bolovi u leđima… Sve su ovo česti simptomi trudnoće.

Ali da li ste znali da trudnoća može da utiče i na vaš vid?

Žensko tijelo se radikalno mijenja za vrijeme trudnoće. Neke od tih promjena, kao što su promjena koncentracije hormona u krvi, metabolizma, zadržavanja tekućine i cirkulacije, mogu da imaju efekat i na vaše oči! U ovom tekstu biće navedeno nekoliko čestih promjena kod žena koje su vezane za njihov vid u trudnoći.

 Trudnice mogu imati zamućen vid

Zbog zadržavanja tekućine (česta pojava u trudnoći) debljina i oblik rožnjače se mogu blago promijeniti, te stvoriti zamućen vid. Obično su promjene minorne, ali ako je osjećaj pada vida znatan, posavjetujte se sa svojim oftalmologom.

Ako možda nosite dioptrijske naočale ili kontaktna sočiva, vjerovatno ćete ih morati mijenjati ako je vid znatno oslabio. Ipak, ova promjena dioptrije je često nepotrebna, jer se rožnjača vraća u svoj prvobitni oblik nakon porođaja.

Tokom trudnoće moguća je suhoća oka

Normalno je da oči budu djelimično suhe, umorne i iziritirane tokom trudnoće. Nošenje kontaktnih sočiva, posebno na duži vremenski period, može da bude nelagodno. Ako osjećate suhoću očiju, konsultujte svog očnog doktora o mogućnosti ukapavanja vještačkih suza.

 Promjene u vidu mogu biti znak preeklampsije

Problemi sa vidom u toku trudnoće mogu da budu znak mnogo opasnijeg stanja koje se naziva preeklampsija. Ona se karakteriše visokim krvnim pritiskom i obično se javlja nakon dvadesete nedjelje trudnoće. Znakovi preeklampsije su:

  • Privremeni gubitak vida
  • Osjetljivost na svjetlo
  • Zamućen vid ili duple slike
  • Bljeskovi u oku

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, odmah kontaktirajte svog ginekologa.

Dijabetes može da utiče na vid, posebno u trudnoći

Žene sa dijabetesom koje ostanu u „drugom stanju“ moraju imati redovne preglede očnog dna na široku zjenicu. Razlog je u tome što žene koje boluju od dijabetesa u toku trudnoće mogu imati naglo pogoršanje dijabetičke retinopatije, bolesti koja izaziva oštećenje sitnih krvnih sudova na mrežnjači oka. Ako imate dijabetes, a planirate trudnoću, obavezno se konsultujte sa svojim oftalmologom.