Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Vrste anestezije kod operacije gornjih kapaka. Koju odabrati?

Foto: unsplash

Niti jedan hirurški zahvat nije moguće izvesti bez anestezije, pa tako ni blefaroplastiku. Ipak, nisu ni sve anestezije iste, te pacijent u dogovoru sa hirurgom može da odabere da li želi operaciju u lokalnoj, potenciranoj, ili opštoj anesteziji.

U čemu je razlika između ove tri anestezije?

Lokalna anestezija

Preko 90% blefaroplastika izvodi se u lokalnoj anesteziji. Pacijent je za vrijeme operacije budan, ali je područje lica na kojem se izvodi operacija anestezirano.

Prednost ove vrste anestezije je u tome što je bezbolna, a pacijent odmah poslije zahvata može da ide na kućno liječenje. Nedostatak je u tome što se za anesteziranje regije gornjeg kapka mora dati veća količina anestetika (sve u zavisnosti od količine kože koja će se uklanjati), tako da su i otoci (edemi) nakon zahvata nešto veći.

Potencirana anestezija

Jedna od vrsta anestezije kod koje se kroz venu daje određena količina sedativa kako bi pacijent bio opušten i nesvjestan operacije, ali bi i dalje samostalno disao. I ovdje se lokalno daje anestezija u područje gornjih kapaka, ali znatno manje nego kod lokalne anestezije. Nakon završetka operacije, pacijent ostaje oko 30 minuta u bolnici.

Opšta anestezija

Samo 5-10% pacijenata se odlučuje za opštu anesteziju. Kao što je sigurno već i poznato, pacijent je kod ove vrste anestezije potpuno uspavan, a disanje preuzima mašina. Jedina prednost ove metode je ta što se lokalno daje jako malo anestetika, tako da je otok nakon operacije znatno manji nego u dvije prethodno opisane vrste anestezije. Ipak, nakon zahvata pacijent mora ostati i nekoliko sati u bolnici zbog razbuđivanja.

Ako nemate veliki strah od operacije, lokalna anestezija će biti sasvim dovoljna. Međutim, ako ne možete da prebrodite strah, potencirana, ili čak i opšta anestezija će biti odlične opcije za vas.

Ocijene post
doktor medicine, specijalista oftamologije at Klinika Svjetlost, Banja Luka | Website | + posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content