Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Zaštita očiju kod kuće

Foto: unsplash

Skoro polovina povreda oka koje se dese svake godine dese se u kućnim uslovima!

To znači da, na mjestima na kojima bi ljudi morali biti najsigurniji, preko milion povreda godišnje je vezano direktno za oko.

Dobra strana ove činjenice je da se oči mogu lako i jednostavno zaštititi, tako da će u ostatku teksta biti riječi baš o načinima na koje i u kućnim uslovima možemo doprinijeti zdravlju našeg vida.

Osnovni rizici po vid u kućnim uslovima

Mnogi predmeti mogu postati opasni po vid i oko, posebno oni koji se često čine bezopasnima, kao što su olovke, ćoškovi namještaja, itd. Međutim, najveća opasnost su ipak hemikalije za čišćenje i male igračke. Čak i prilazak zagrijanoj tavi na šporetu može da bude opasan za naše oči.

U sredini oko kuće, posebno na travnjacima, opasnost vreba od debrisa koji nastaje kod košenja trave i koji može da se pojavi u vazduhu oko svih nas. Nadalje, pesticidi, herbicidi i đubrivo mogu oštetiti vid i oko ako se nepravilno koriste. Ali, postoji li način da na adekvatan način zaštitimo naše oči?

Foto: unsplash

Nekoliko brzih savjeta kako zaštititi oči kod kuće

  1. Koristite zaštitne naočale. Uvijek nosite zaštitne naočale kada radite sa hemikalijama ili drugim materijalom (kao što su materijali koji daju prašinu, iverje, ili koji iskre) koji bi mogao da ošteti oko.
  2. Redovno čistite kosačicu trave. Prije nego što počnete koristiti kosačicu, očistite sva mjesta na njoj koja bi mogla sadržavati ostatke trave iz prethodnih košenja, posebno oko oštrica.
  3. Čitajte uputstva za upotrebu. Koristite hemikalije na adekvatan način i budite veoma obazrivi oko toga koje ćete koristiti. Bez obzira na njihovu vrstu, operite ruka nakon njihovog korišćenja.
  4. Ne dirajte oči! Posebno ne dok koristite različita sredstva za čišćenje po kući, te izbjegavajte diranje očiju u bilo kojoj situaciji i redovno ih umivajte.
  5. Bezbjedno držite sve alate i hemikalije. Djeca i kućni ljubimci ne bi smjeli doći blizu hemikalija i alata u kući.

Imajte plan prve pomoći

Jedan od važnih faktora sprečavanja nastanka povreda je i plan za slučaj da se nešto loše dogodi. Najčešće vrste povreda oka su one kod kojih strano tijelo dospije na njegovu površinu, ili kada probije očnu jabučicu.

Potražite pomoć odmah ako se desi posljednje navedeno i ne pokušavajte sami izvaditi strano tijelo iz oka. Pokušajte na oko staviti čistu u suhu gazu ili maramicu, kako bi oko bilo zaštićeno do prve zdravstvene ustanove.

Ocijene post
doktor medicine, specijalista oftamologije at Klinika Svjetlost, Banja Luka | Website | + posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content