Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Zaštita vida kod sportista

Foto: unsplash

Svaki oftalmolog je pobornik zaštite vida, pa tako i vida kod sportista. Preko 90% povreda oka u sportu može da se spriječi nošenjem adekvatne zaštite, što znači 27.000 od ukupno 30.000 sportski izazvanih povreda oka u Sjedinjenim Američkim Državama bi moglo biti prevenirano.

Koji su sportovi najopasniji za izazivanje povreda oka?

Neki sportovi su naravno opasniji od drugih. Najveći krivci su vazdušne i painball loptice, a odmah iza njih sportovi sa reketom i fudbal.

Bez obzira na to kojim se sportom bavite, zaštitne naočale bi trebale biti dio standardne sportske opreme, ali posebno u gore navedenim sportovima. Sljedeća najopasnija grupa sportova za povrede oka su streljaštvo, plivanje, lakros, hokej, američki fudbal, te skijanje i snowboard.

Foto: unsplash

Odabir najbolje zaštite

Obično je moguće pronaći specijalizovane radnje koje prodaju ili proizvode specifične zaštitne naočale za specifične sportove, dok su najbolja opcija za sve sportove polikarbonatne naočale. One mogu da se stave preko dioptrijskih naočala, a sam materijal je otporan na pucanje i mnogo jači od obične plastike.

Sa ovim zaštitnim naočalama možete dobiti i sa dioptrijskih staklima, tako da svoje svakodnevne dioptrijske naočale možete ostaviti kod kuće.

Ostali sportovi mogu učiniti zaštitu očiju malo komplikovanijom. Vaterpolo, na primjer, može da pretvori ovu vrstu zaštite oka u opasnost po oko. Kada se ruke i noge razlete po vodi u toku igre, povreda oka zbog postojanja zaštitnih naočala često može biti i neminovna.

Ostale aktivnosti i zaštita očiju

Ako vaše atletske aktivnosti naginju više prema avanturama u prirodi (planinarenje, biciklizam, skijanja, snowboard) nego prema samom sportu, onda je UV zaštita jednako važna.

Pokušajte naći dobre zaštitne naočale sa adekvatnom UV zaštitom, a posebno sa polarizovanim staklima kako bi se smanjilo rasipanje svjetla, odnosno sa zatamljenim staklima zbog poboljšanja kontrasta boja.

Ocijene post
doktor medicine, specijalista oftamologije at Klinika Svjetlost, Banja Luka | Website | + posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content