Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Zašto je važan pregled sa širokim zjenicama?

Prilikom očnog pregleda mnoge osobe strahuju od širenja zjenica. Kapi za širenje često kod ljudi izazivaju preosjetljivost na svjetlosne nadražaje, na fokusiranje izbliza, a i potrebno je da se sačeka deset do petnaest minuta da bi kapi djelovale. Međutim, širenje zjenica je važan dio sveobuhvatnog oftalmološkog pregleda.

Kapi privremeno dovode do proširenja zjenica. Ovo omogućuje oftalmologu da bolje i detaljnije analizira unutrašnjosti oka, odnosno mrežnjaču, očni živac i krvne sudove. Efekat dejstva kapi za širenje uglavnom prestaje nakon tri sata.

Omogućavanje pristupa pozadini oka pomaže ljekaru da dijagnostikuje oboljenja i očna stanja, kao što su odvajanje mrežnjače, makularna degeneracija, kataraktaa i glaukom. Čak povišeni holesterol i dijabetes mogu biti uočeni prilikom pregleda sa širenjem zjenica. Rano otkrivanje je bitan dio uspješnog liječenja ovih oboljenja, što pregled oka sa širenjem zjenica čini veoma bitnim za zdravlje očiju. Osjetljivost na svjetlost i teškoće pri čitanju nekoliko časova poslije pregleda su mala neprijatnost u odnosu na očuvanje zdravlja očiju.

Ocijene post
doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije at Spec. bolnica za oftalmologiju "Dr Kozomara" | Website | + posts

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Skip to content