Dr. Bojan Kozomara

Tabela sadržaja

Zašto su djeci potrebni oftalmološki pregledi?

Foto: unsplash

Decenijama unazad, prvi pregled vida kod djece bio je prije polaska u školu, i to u samoj školi. Veliko slovo „E“ okrenuto u različitim smjerovima bilo je i jedino što većina djece iskuse kada je u pitanju oftalmološki pregled u prvim godinama školovanja.

Ipak, postoje i mnogi drugi problemi vida koji ne mogu da se otkriju samo tokom jednostavnog i brzog pregleda, što navodi na činjenicu da su detaljni oftalmološki pregledi jako važni.

Veza između učenja i vida

Jako je važno za obrazovanje djece da odlično mogu da ispunjavaju zadatke vezane za vid, kao što su čitanje, pisanje, ali i sportske aktivnosti. Skoro 80% učenja vezano je direktno za vid, praćene svim informacijama u sveskama, na tablama i tabletima.

Manje primjetni problemi vida

Šta je to što optotip (tabla sa koje se čitaju slova tokom pregleda) ne vidi? U osnovi, skoro sve i jedan problem vida osim kratkovidnosti.

Sa druge strane, detaljan oftalmološki pregled, ispituje stanje vida na daljinu, ali i potencijalno prisustvo astigmatizma, sljepila za boje, vidne percepcije, koordinacije ruku i očiju, ali i prisustvo binokularnog vida (fokusiranje, praćenje predmeta, itd.).

Foto: unsplash

Bilo koji od ovih problema može negativno uticati na učenje i rad u školi, posebno ako se ne otkriju na vrijeme.

Kada problemi vida ne budu dijagnostikovani

Za razliku od odraslih, djeca ne mogu da prepoznaju kako treba da izgleda „dobar vid.“ Oni samo imaju svoje vlastito iskustvo, te ako ne mogu dovoljno dobro fokusirati predmete koje gledaju, jednostavno će to prihvatiti kao normalno.

Osim toga, mogu da izgube i samopouzdanje i da misle da nisu dovoljno dobri za školu. Sa svim potencijalnim simtomima lošeg učenja i slabe pažnje, detaljan pregled vida je od ključne važnosti za dijagnostikovanje eventualnih problema vida i njihovog kasnijeg liječenja.

Prepoznati simptome lošeg vida

Neke probleme vida, kao što je strabizam (razrokost), je lako uočiti. Većina drugim su mnogo „podmukliji“ u svom nastanku i razvoju, a uključuju poteškoće sa čitanjem, brzi gubitak koncentracije, česte glavobolje, zatvaranje jednog oka, često treptanje i trljanje očiju, itd.

Sve ovo često ukazuje na lošu vidnu oštrinu jednog ili oba oka i zahtijeva detaljan pregled oftalmologa.

Ocijene post
Website | + posts
Skip to content